LUKK
Heim / Hausttur med ekspedisjon


Hausttur med ekspedisjon

Tiden er kommet. Ekspedisjonsklassa skal endelig få leve opp til navnet sitt. Vi skal være så lenge på tur at alt utenfor turhverdagen blir uvesentlig. Vi skal bare måtte forholde oss til enkle spørsmål som om vi skal ha ris, pasta eller potetmos til middagen, hvor og når vi skal slå leir for kvelden eller hvem som tar ansvar for å lage do. Det enkle er ofte det beste!
:  En tidlig høstmorgen står det en spent gjeng på bussholdeplassen med iøynefallende store sekker, kartmappe rundt halsen og fjellsko på beina.  Alt er pakket og klart for nye opplevelser.  Vår kjære ”x-ped –planke” er med, koste hva det koste vil. Ikke engang det ruskete vestlandsværet legger en demper på stemninga. Vi retter nesa mot Filefjell og den berømte Jotunheimen. 

Allerede første dagen får vi smake på værets besynderlige ubesluttsomhet når det går fra sol til regn til tåke på null-komma-niks

 Vi startet turen i overbevisning om at det var høst, men allerede dag 2 kommer vinteren snikende på oss. Vi får dermed gode muligheter til å trene på å endre turplanen underveis. Når snøstormen herjet som verst, søker vi ly på Slettingsbu med 11 glade dansker…  Hva sier dere til en yogatime?

Vi går og går. Noen ganger i stillhet, andre ganger med Auduns noe omdiskuterte musikk, eller en sang fra Thor som følge av hans evigvarende optimisme. Hører man ekstra godt etter kan man så vidt skille dyrelydene fra Trym sine egenartede lydeffekter. Hvis man fra tid til annen blir lei av denne blandingen av lyder, er løsningen å distrahere seg selv og andre med en runde eller fem av 1000-spørsmål. 

Krangelag 3 leder an gjennom snødekte fjellparti. Solbrillene tas frem fra sekken samt en god dærsj med solkrem. Det er rene påskestemninga på fjellet. Når sola tar kvelden, befinner vi oss på rundt 1200moh like under den mektige Store Austanbottstid. Etter hvert som stadig flere stjerner blir synlig på himmelen, faller gradestokken ned mot 10 kalde blå. Takk og lov for varmeflaske! 

Går det an å nyte stillhet sammen? Så absolutt! I løpet av turen har vi flere magiske stilletunder i noen av de mest idylliske omgivelser du kan tenke deg. Kanskje vi bare skal bli værende her? 

Hvilken underlig ting, å skulle samles rundt hissige flammer som pumper ut skadelig røyk. Men akk, så vidunderlig! Bålterapi kan vi kalle det. I såfall var Vettismorki virkelig himmel på jord, med sine uendelige

mengder med deilig tørr furuved. Hvorfor ikke bare felle et kjempetre med ren muskelkraft? Mestringsfølelsen er på topp! Dagen avsluttes med nordlysets karakteristiske dans over himmelen. Bedre blir det jammen ikke! 

Vi avslutter turen på Fuglesteg med veddemål om de siste gode turkakene, mens vi drikker utsøkt kaffe (laget på vann av tvilsom kvalitet) og synger av full hals de få sangene vi kan teksten på. Etter 9 dager på tur er det på tide å vende tilbake til vår kjære skole. Misunner ikke de som må dele buss med oss på vei hjem… 

RELATERT INNHALD