LUKK
Heim / Eventyrlig brevandring til Gloppens topp


Eventyrlig brevandring til Gloppens topp

Isbreen bød på snødekt glitterlandskap, blåglinsende flater, svimlende utsikt og drønn, da Norske Eventyr fikk sin bit av den to dager denne høsten.
I kjølig og beksvart oktobermorgen hastet vi ut i minibussen før frokost. En alpin start på en lang dag. Idet vi våknet på ordentlig av den siste humpete grusveien opp til Haugabreen, var det til en klar blå himmel som snart ønsket solen velkommen. Med stegjern, seler og tau i sekken tok vi fatt på de første bratte høydemetrene oppover. Da steinrøysen var under oss og isen over, lå den snødekte breen klar til å lede oss helt opp mot Snønipa.

I taulag vandret vi videre mens utsikten mot Jostedalsbreen og resten av Gloppens tak ble stadig klarere. Solbriller og smil fulgte ansiktene, mens beina ble tunge i de slake, tidvis bratte, dragene mot toppen. Der oppe ventet et spektakulært syn i alle retninger, fra havet ytterst til Hurrungane i Jotunheimen innerst. Etter løsning av tauenes pauseknute bar det ned igjen i tråkkene som etter alle kunstens regler hadde gått klar av bresprekkene. Slitne ankler og bein var lettet da de omsider nådde stien i dalbunnen, teltene ble reist og primusene freste. Da mørket omsluttet oss, var bålet tent og kveldssamlingen nær.

En ny morgen bød på regnfulle telt og kjølig luft som truet med å innta soveposene. Men da vi igjen stod pakket og klare for også denne dagen, lå blåisen og ventet på oss en liten marsj lenger inne i dalen. Vi satte piggene i isen og fikk kjenne på isøksens kamp mot tyngdekraften. Alene og i taulag bevegde vi oss langs de endeløse sprekkene, smale vannhullene og glatte flatene. Mens «Istid»-assosiasjonene føk forbi i hodene, hørte vi hvordan den levende breen brummet langs fjellveggen. Etter glimt av breens hemmeligheter, snudde vi på piggene og vendte hjemover. Nedover bratte grusbakker, og etter litt dytting av en sliten minibuss, kunne blikkene hvile mot ruten. Nok et lite eventyr la hodet på puten.

RELATERT INNHALD