LUKK
Heim / Den ubeskrivelige følelsen av bomskudd


Den ubeskrivelige følelsen av bomskudd

Det er slutten av uke 39, årets første linjeuke. Med andre ord har dette vært en meget innholdsrik uke. Vi har jaktet på hjort, rype og på fredag gikk vi Via Ferrata i Loen.
Vi satte ikke kursen mot Hyen før mandag ettermiddag. På Nordfjord folkehøgskule er det ingen mandag uten internatvask. Den kommer vi ikke utenom, selv om det er linjeuke. Etter ankomst i Hyen ble det straks klart for bøjakt. Rundt halv sju var alle plassert ut, og mandagens kveldsjakt var i gang. Allerede på vei til posten, ble det sett ei kolle. Kolle er selvfølgelig ikke noe vi kan skyte, så den fikk gå denne kvelden.  Det ble ikke sett noe mer før mørkets frembrudd. Etter kveldsmat tok vi med hodelykt, og satte oss i bussen, for å dra å se om hjorten hadde kommet ut på bø’n i mørket. I løpet av turen ble det sett rundt 10 hjort og optimismen for fall på tirsdag var stor når vi fant soveposen mandags kveld.

JOF_uke39_Anja(1)

Bilde: Anja Gustavsen

På tirsdag var det dags for drivjakt, etter gårdagens observasjoner var truen på fall stor. Det går ikke lang tid etter at vi har satt i gang før det tar ut hjort. Den passerte dessverre ut forbi en av våre poster i stor fart. Etter dette går det litt tid, før det på nytt bryter ut los. Undertegnede hører losen, videre hører han posten under seg rope for å stanse hjorten. Det kommer ingen smell, men like etter kommer det en liten bukk travende gjennom bjørkene. Det er rett sorten hjort, denne kan skytes. Hjorten har ingen anelse om at det sitter en jeger foran den. Den får først oppdaget jegeren i det han roper for å prøve å få hjorten til å stanse i et øyeblikk. Hjorten har ingen planer om å stoppe, den hiver seg rundt og vender 90˚. Nå har den bredsida til, tråkorset finner bogen. Et enkelt skudd skal foretas. I det pekefingeren trekker av, forsvinner hjorten ned under midten av tråkorset. Skuddet går over, hjorten traver ufortrødent videre. Et bomskudd, skyteren har ikke kompensert for en høyde som hjorten hopper ned av.

Følelsen av å ha bommet, kan ikke beskrives. Det finnes kun en verre følelse for en jeger; et skadeskudd. En slik følelse som man får over å ha bommet på en god sjanse, kan ikke beskrives. Dette er noe en må oppleve selv for å forstå smerten man får i sjelen. Alle spørsmålene man stiller seg selv i ettertid. Hva skulle man gjort annerledes? Hvilke feil gjorde man? Opplevelsen kommer til å sitte igjen hos undertegnede resten av livet. Dette er en slik opplevelse man ikke glemmer, og som man husker med gru. Bomskudd er dessverre en del av jakten, enkelte jegere kommer ut for en slik skrekk. Spørsmålet er hvordan man kommer ut av en slik opplevelse. Hvilke erfaringer tar man med seg, hva lærer man? Det er sikkert at jegeren som bommet denne gang har fått med seg noen erfaringer han kommer til å bruke ved senere skuddsjanser.

JOF_uke39_Maria(2)

Bilde: Maria Hellebust

Den beste jaktopplevelsen så langt dette året kom på Onsdag. Rypejakten i Jølster var over all forventing og det ble sett over 100 ryper ila dagen. På grunn av sterk vind hadde fjellrypen trukket ned i le og flokket seg i store kull. Det ble en dag med blandede følelser da store kull ofte letter på lang distanse. Det var vanskelig å komme på skuddhold, og det ble noen frustrerende øyeblikk. Det ble skutt 8 ryper denne dagen, men to forsvant i ura. Det ble med 6 ryper ned fra fjellet. Man kan si at 6 ryper var dårlig uttelling, men med slik oppførsel på rypa var det vanskelig. Tross noen frustrerende øyeblikk var det likevel en fantastisk dag. Det var en opplevelse i seg selv å få se så mange ryper i fjellet på en dag.

JOF_uke39_Jørund(3)

Bilde: Jørund Bratheim

Etter en vellykket jaktdag på Onsdag, valgte vi å prøve et nytt området torsdag. Bakgrunnen for valget var å prøve å finne ett område der det kunne være lettere å komme på skuddhold. I etterkant kan man stille spørsmål til om man gjorde rett da det ble sett kun 6 ryper denne dagen. Et mye mindre antall sammenlignet med onsdag. I tillegg til 6 ryper ble det sett to orrhøner og en hare. Til tross for få fugl i området fikk vi likevel med 3 ryper av de 6. Bedre uttelling sammenlignet med gårdagen, men i etterpåklokskapens ånd kunne man angre på valget om å jakte på nytt terreng denne torsdagen.

JOF_uke39_Jørund(5)

Bilde: Jørund Bratheim

Etter å ha tilbrakt natten på skolen, satte Per kursen for Loen og Via Ferrata. En topptur vi hadde sett fram til og hørt mye bra om.  Værmeldingen viste strålende sol, men en del vind. Vinden skulle vi få merke oppover i fjellveggen. Bortsett fra vinden, hadde vi strålende vær og det ble en fantastisk tur opp til toppen. Utsikten på toppen ble en fin avslutning på ei bra linjeuke. Sett bort fra at vi fortsatt ikke har fått tak i noen hjort, bød uken på mange oppturer. Nå venter en uke der vi tar en pause fra jakten. Vi skal bryne oss på bre om været tillater det og det venter ikke ny jakt før etter høstferien. Da skal vi reise kjerringa på hjortejakt!

Forsidebilde: Jørund Bratheim

RELATERT INNHALD